Rug in octombrie ..

duminică, 1 noiembrie 2009


Desi au fost mai sarace in manifestari decat in ceilalti ani, Zilele Craiovei de anul acesta au fost aproape la fel de interesante. Ma voi referi doar la cea care imi e cel mai aproape de suflet.

In cadrul zilelor Craiovei din acest an s-a materializat in sfarsit ideea lansarii unui album folk semnat Madalina Amon, si a unui volum de versuri ce poarta semnatura Cameliei Radulian. Lansarea albumului -respectiv volumului de versuri- "Rug in octombrie" a avut loc la Teatrul Liric Elena Teodirini, pe 25 octombrie, cele doua gazde avandu-i ca invitati in recital pe : Magda Puskas, Maria Gheorghiu, Cristian Buica, Valentin Moldovan, Neculae Constantin si Raul Carstea.

Pe langa momentele de muzica si poezie simtite si transmise publicului, am avut parte si de cateva reprezentatii de balet. Desi evenimentul a fost un motiv de reala bucurie pentru mine, intregul spectacol a fost marcat inevitabil de pierderea resimtita de multi dintre noi in ultimele 3 luni, mai mult ca in alte dati... Asadar spectacolul a inceput cu un moment dedicat Tatianei Stepa, cea care in urma cu 6 ani a lansat primul album folk in aceeasi sala, multi dintre cei de pe scena sau din sala fiind prezenti atunci ca si acum... unii pentru prima data, altii poate pentru ultima...

Lansare "Treisprezece clipe", Craiova, 2003.
Foto: Rec Media


Foto :Teona Goreci

Desi nu cunosteam decat doua melodii din repertoriul lor, Raul Carstea si Constantin Neculae, mi-au captat atentia inca de la primele acorduri prin modul interesant in care se completeaza atat vocile cat si chitarele lor.

Lor le-au urmat Magda Puskas si Valentin Moldovan (unul dintre "anonimii" care au compus binecunoscuta "Balada fulgerata de vant"). Ei au cantat atat melodii noi (pe versurile Cameliei Radulian) cat si melodii deja cunoscute, de o sensibilitate ardeleneasca aparte ("Recolta mormintelor" fiind una din preferatele mele). Pana la sfarsitul recitalului au reusit sa destinda publicul de olteni neobisnuit de tacuti..

Cristian Buica "a venit", a inceput recitalul sau prin a ne spune ca "Va fi vara", pentru ca apoi sa ne cante despre Destin (cand vine toamna), despre chitante, iubiri si sa "plece inapoi".

Recitalurile invitatilor au fost inchieiate de Maria Gheorghiu si melodiile pretentioase dublate de vocea sa generoasa ... Am recunoscut o melodie compusa la Craiova in 2007 (daca tin bine minte) avand insa versuri diferite fata de cele ale primei variante. Asadar am avut parte si de melodii noi pe langa cele deja consacrate.

Raul Carstea

Foto :Teona Goreci
Cristian Buica

Foto : Laurentiu Nica


Magda Puskas si Valentin Moldovan

Foto : Laurentiu Nica


Maria Gheorghiu

Foto :Teona Goreci

Camelia Radulian si Madalina Amon

Foto : Laurentiu Nica

Spectacolul a fost incheiat asa cum era si normal de cantecele Madalinei Amon si versurile Cameliei Radulian adunate intr-un rug in octombrie.

3 comentarii:

Rox spunea...

Am sa descriu spectacolul intr-un singur cuvant: "emotionant"

mihaela spunea...

Teona mi.as dori un CD Madalina Amon.Te rog frumos sa ma ajuti chiar imi doresc acest CD dar din pacate nu gasesc,de unde as putea sa.l cumpar?Iti muultumesc!

Teona Goreci spunea...

Buna, Mihaela !
Iti sugerez sa lasi un comentariu pe blogul d.nei Madalina (http://madalinaamon.weblog.ro/). Cu siguranta de acolo vei putea afla mai multe despre cum poti cumpara CD-ul . Bafta !