O noapte furtunoasa la Craiova

vineri, 19 decembrie 2008


Timp de o luna, peste tot, pe unde mergeai in Craiova, puteai vedea afise cu piesa "O noapte furtunoasa" (R.:Gelu Colceag), avand in distributie nume sonore, precum: Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Ioan Gyuri Pascu s.a.
Alaturi de doua artiste din Morphia*, care intamplator imi sunt colege de clasa, am hotarat sa merg la piesa, mai ales pentru ca vazusem afise ale aceluiasi spectacol in Baia Mare si Ramnicu Valcea. Eram foarte incantata de ideea de a o vedea pe Medeea Marinescu jucand-o pe Zita. Am luat biletele din timp, pentu ca, desi un bilet la balcon costa cat o alocatie jumate, nu mai ramasesera prea multe locuri.

In sfarsit, acum mai bine de o saptamana, a venit si momentul mult asteptat. Sala Teatrului Liric a fost intr-adevar plina, iar noi ne-am propus ca pentru cateva ore sa uitam de teza pe care o aveam de dat in ziua urmatoare. Ce 'noapte furtunoasa' urma sa vedem insa, nu ne mai fusese dat sa vedem pana atunci.
Dupa primul sfert de ora, s-a luat curentul. Sincera sa fiu, prima data am crezut ca asa a fost regizata piesa, pentru ca actorii au continuat sa joace ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. 'Vazand' insa ca piesa continua fara lumini, ne-am gandit ca ceva era in neregula. A urmat o pauza de cateva minute, in care am asteptat 'sa vina curentul'.. in care ne imaginam ce am fi facut noi daca s-ar fi intamplat sa fim intr-o postura asemanatoare.

Afland ca nici in centrul Craiovei nu era lumina, artistii au hotarat sa continue piesa, cu lumini improvizate. Astfel, locul reflectoarelor a fost luat de lanterne si lumanari, iar pasajele in care pe fundal in mod normal se auzeau diferite melodii, au fost cantate de artisti, insotite de explicatia 'aici era muzica'. Extraordinara a fost capacitatea actorilor de a reintra in rol, de a se adapta situatiei si de a face haz de necaz de fiecare data cand o lumanare aprinsa cadea pe vre-un ziar, sau se stingea exact cand trebuia sa lumineze. Mai mult decat atat, comicul de situatie creat de textul lui I.L.Caragiale, a fost completat inevitabil de cel spontan, creat de actori, prin indicatiile de regie pe care le-au dat.
In ultimele 10 minute, s-au aprins luminile, astfel incat am putut observa ca tipa care a jucat-o pe Zita nu prea semana cu Medeea Marinescu.(Oare pentru ca nu era Medeea Marinescu ?!?!). Incepuse sa imi placa ideea de a vedea piesa cu lumini improvizate, si sincera sa fiu, nu cred ca ar fi avut un succes mai mare in conditii normale. Probabil ca nimeni nu se astepta sa iasa asa bine in asemenea conditii, asa cum -tot probabil- o 'data viitoare' pentru un spectacol 'din afara', in Craiova, nu se va intampla prea curand.

*Trupa Morphia e cea mai faina trupa de teatru pentru liceeni din Craiova din cate am vazut.

2 comentarii:

Anonim spunea...

mersi teo! :* si uitasem k am blog..:D:D a trecut un an de cand l-am facut :-s. Am vrut sa ma duc si eu la piesa asta, dar m-a convins gabi(colegu) sa NU, k e prea scump biletul si siguur nu mai gasesc locuri. Data viitoare nu-l mai ascult!! aaa si btw..am programul de la teatru de saptamana asta ..:->. semnat cristinutza.

Teona Goreci spunea...

locuri mai gaseai la balcon, doar ca trebuia sa iti aduci scaun :))