Printre PAL-Tini in Timisoara

joi, 25 iunie 2009

Cea mai recenta Reuniune PAL-Tin la care am participat alaturi de doi membri ai Consiliului Local al Copiilor (CLC) Craiova s-a desfasurat la Timisoara ..

Pentru cei care nu au timp suficient sa citeasca despre Proiectul PAL-Tin de pe site, voi face o scurta descriere, care reflecta modul in care eu vad aceasta Retea PAL-Tin.. Acum 15 ani, cativa oameni inimosi care faceau parte din Asociatia MASTER Forum, au avut o initiativa indrazneata probabil la momentul acela. Dupa modelul statelor europene evoluate, acestia (voluntarii inimosi) au implementat in Romania proiectul denumit sugestiv PAL-Tin (Participarea TINerilor la Administrarea Locala) . Lor li s-au alaturat atunci Asociatia Pro Democratia si Fundatia Soros (filiala Timisoara), iar pe parcurs alte structuri importante din tara si nu numai. Proiectul PAL-TIN presupunea infiintarea de Consilii Locale ale Copiilor si/sau Tinerilor (CLCT) in cat mai multe orase ale Romaniei, astfel ca pana in prezent sunt in Romania aproximativ 80 de astfel de consilii. CLCT-urile sunt structuri legitime FARA orientare politica, formate din consilieri elevi alesi prin vot universal, egal, secret, direct si liber exprimat. Am vrut sa subliniez faptul ca nu au orientare politica, pentru ca prima tendinta, atunci cand auzi despre asa ceva, e in cele mai multe cazuri asocierea cu politica (si nu ma refer aici la politica de tineret). Procesul electoral e complex, dar esential pentru un tanar care vrea sa se implice intr-un astfel de Consiliu. Pe scurt, toti cei care vor sa fie consilieri in cadrul unui CLCT trebuie mai intai sa fie alesi prin vot de catre colegii lor de scoala (in cazul CLC-urilor)/liceu (in cazul CLT-urilor). Acestia (consilierii) isi aleg la randul lor, dupa ce participa la cursuri de instruire, biroul executiv (format din : un primar, doi viceprimari si un secretar) . Datorita acestui tip de organizare, Consiliile Copiilor/Tinerilor sunt singurele structuri reprezentative de tineret la nivel local. (modalitatea de selectare a consilierilor fiind una din diferentele esentiale dintre un Consiliu al Copiilor si un Consiliu al Elevilor). Alaturi de consilieri -pentru ca aceste structuri sunt bazate pe munca de voluntariat- activeaza si voluntari (de multe ori foarte activi). Fiecare consiliu e coordonat la nivel local de catre un voluntar de cele mai multe ori trecut prin experienta asta.. Un mandat dureaza in mod normal 2 ani. In acest timp, cei care fac parte din CLCT identifica probleme cu care se confrunta tinerii din comunitatea lor si si se implica in asumarea lor ca probleme de solutionat de catre ei insisi .. Pentru a asigura membrilor CLCT o pregatire adecvata indeplinirii obiectivelor pe care ei si le-au fixat, sunt organizate stagii de formare pe teme din domeniul managementului asociativ. Un astfel de stagiu a avut loc si la Timisoara, iar tema propusa de organizatori (CLT Timisoara), a fost axata pe managementul proiectelor in cadrul unui CLCT si pe nevoia adoptarii unei strategii CLCT.


A fost tipul de reuniune de care imi era dor, cu oameni faini, consilieri noi, dornici sa faca treaba, dar si cu veterani.. M-a bucurat tare mult prezenta domnului Olteanu (presedintele Asociatiei MASTER Forum, care a ramas la fel de prietenos, ironic si de serios cum il stiam), de asemenea, m-am bucurat sa o revad pe Alexandra Martin, fosta primarita de la CLT Timisoara, care acum e Delegat de tineret al Romaniei la ONU . Am resimtit dupa foarte mult timp spiritul acelui tip de reuniuni PAL-Tin.. putin alterat poate, dar destul de apropiat de felul in care vad eu reuniunile de genul asta. S-au schimbat multe de anul trecut, dar a ramas numai ce e important si m-am indragostit iremediabil de Timisoara de data asta :) .




0 comentarii: