Emotii .. La Suceava in Cetate

luni, 18 august 2008


Timp de trei zile, in Cetatea Sucevei s-a desfasurat prima editie a festivalului national de muzica folk "La Suceava in Cetate".. Primele 20 de ore petrecute pe drum alaturi reprezentantii Cetatii Baniei in Moldova, au fost foarte placute. Am cantat, am oprit prin orasele importante, ne-am plimbat cu rolele, am facut poze.. ultimele 4 ore insa, au fost tensionate din cauza faptului ca atunci am aflat ca intervenise ceva in program si doua "dintre minore"(adica Mihaela si cu mine) vor canta in seara respectiva .

Ajunsi in Suceava am apucat sa ne schimbam si sa "ne acordam" si am pornit catre Cetatea de Scaun, locul in care avea sa se desfasoare festivalul..Acolo am fost intampinati de cavaleri si domnite..


Emotiile primului festival de gen au existat din momentul in care am aflat ca voi canta in prima seara, dar au trecut imediat dupa ce am inceput sa cant . Dupa concurenti, au urmat recitalurile Madalinei Amon si Tatianei Stepa, iar cantarile au continuat la hotel in stilul taberei folk .. De altfel asta cred ca mi-a placut cel mai mult in festivalul asta : faptul ca nu am simtit tensiunea unui concurs, desi probabil fiecare venise acolo sa castige. Ne-am imprietenit repede .. e drept am avut ceva probleme de comunicare atunci cand ni s-au cerut "biletili di tren", la fel cum si ei au intampinat dificultati in folosirea perfectului simplu :) .

[poza e facuta de Marius Carneala]

In a doua zi am avut oarece probleme cu versurile, cu sonorizarea si cu faptul ca Alinuta nu mai gasea capodastrul chiar inainte de a intra pe scena.. Am trecut insa cu bine peste ele . Au urmat in recital ceilalti membri ai juriului, iar punctul culminant dupa parerea mea a fost recitalul Mihaelei Popescu . Eram curioasa daca mai poate canta asa cum o ascultasem pe niste inregistrari vechi.. Si intr-adevar a cantat chiar cu lejeritate acutele...


A treia seara, si ultima, a venit cu eclipsa, cu Mircea Vintila, cu jocuri de lumini si cu multa voie buna .. Am continuat sa cantam pana dimineata (mai mult(i) sau mai putin(i))..


Drumul de intoarcere a fost lung, obositor si trist.. Imi pare tare rau ca n-am apucat sa vedem manastirile din Moldova, dar asta inseamna ca trebuie sa revenim:) ..


Formularul E 112

marți, 12 august 2008


Uitandu-ma pe alte bloguri,(
Green Revolution, Cristina), am gasit o informatie care mi se pare foarte importanta, dar pe care se pare ca cei in masura sa o promoveze au uitat-o... Ideea e ca daca ai nevoie de bani pentru operatii in strainatate, ii poti obtine doar completand acest formular E 112 . O asemenea informatie nu e "de ici de colo" si mi se pare ciudat ca nu e diseminata, in conditiile in care zeci, poate chiar sute de oameni mor anual din cauza ca nu au bani sa efectueze o operatie in strainatate.

Detalii privind eliberarea formularului sunt pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate :
Informatii privind eliberarea formularului
Precizari privind Formularul E112

Doar de n-ar dura prea mult ...

sâmbătă, 9 august 2008

Fiind in drum spre Straja, acum cateva saptamani, am vazut ceva socant pe centura Targu-Jiului .. Stiam ca raurile din Romania nu-s tocmai curate, da' nu aveam idee cat de mizere sunt.. In larg (?!), dar mai ales pe malurile Jiului, era(si e) plin de gunoaie de tot felul (nu e o noutate)..

Ce m-a socat si mai tare a fost solidaritatea oamenilor de acolo, pe care am avut norocul sa-i "prind" chiar cand erau in mijlocul unei actiuni de ecologizare . Fiind constienti, probabil, ca nu o sa apucam nici noi nici copiii nostri sa vedem deseurile alea, degradate, oamenii s-au gandit "Hai sa facem ceva pentru viitorul copiilor si nepotilor nostri !" Si s-au apucat sa pescuiasca. (deseurile, bineinteles).

N-am stiut daca sa rad sau sa plang cand am vazut cu cata determinare lucrau
oamenii aia la strangerea deseurilor, cert e ca m-au impresionat. Incet, dar sigur, Romania e pe drumul cel bun . Volens nolens (mai mult nevrand), ajung la vorba unui fost domn profesor : "Romania e o tara frumoasa, pacat ca e locuita " Oare ne vom trezi vreodata din indiferenta ?


Norocul nostru e ca mai exista si oameni de bine care incearca totusi sa ne scoata din.. mizerie, oameni ca acestia ! Bravo ! "Pentru ca Romania va creste prin bun simt si responsabilitate ! "

Tabara de aventura Viata 2008

joi, 7 august 2008

Tabara "e-lidereaza-te" a marcat atat de mult pe aceia dintre noi care au participat, incat am considerat ca si ceilalti membri ai echipei noastre "de acasa" merita sa treaca prin cateva experiente similare .. Cu atat mai mult cu cat, recunosc, imi era un pic ciuda ca acasa nu ne intelegeam asa bine cum ne inteleseseram la "e-lidereaza-te".Si culmea, la e-lidereaza-te erau persoane pe care abia le cunoscuseram. Asa ca am hotarat ! Mergem la Straja sa facem lucru in echipa in Tabara de aventura Viata . Ce ne-am putea dori mai mult ?

Drumul spre camp din fiecare zi..


Inainte de toate, trebuie sa spun ca Programul Viata este o tabara de tineret care are la baza educatia prin experienta, folosind activitati de aventura (franghii joase, inalte,orientare cu busola, alpinism etc.)-dand definitia de pe Site-ul Taberei.


Revenind la experienta noastra de o saptamana ... Cand am ajuns, Straja era aproape neschimbata .. (nici nu prea avea cum, trecusera doar 3 saptamani). Doar oamenii erau altii (cu mici exceptii) ..

Cantand alaturi de doi dintre e-liderati : Roxa si Claus


Inca din prima zi am inceput sa facem lucruri interesante... si desi am inceput saptamana cum nu se putea mai rau, si unii dintre noi se gandeau serios sa se intoarca acasa, cu ajutorul celor 4 liderite ale grupei noastre(Erica, Dana, Anca si Gratiela), am reusit sa ajungem acolo unde ne-am propus. Sa ne consolidam ca echipa .

Cat de greu poate fi sa tinem un ou tragand de niste franghiute? Mai greu decat mi-as fi imaginat.


Am facut de toate .. de la "salcia'n vant" :), si cazatura de incredere de pe un bustean in bratele celorlalti membri ai echipei, la elemente care presupuneau un psihic foarte puternic. (elementele de la franghii inalte). Cel mai mult dintre toate elementele mi-a placut escalada.. si cred ca mi-am descoperit o noua pasiune in elementul asta.



Ma bucur ca am reusit sa trecem peste etapa aia de "furtuna", de conflict din orice grup, cu bine.. si sunt ferm convinsa ca celor care erau hotarati sa plece le-a parut bine ca au ramas pana la sfarsit . Desi nu cred ca o sa se intample prea curand ceva similar, astept cu nerabdare urmatoarea tabara de aventura .


E-lidereaza-te !


Cursul de la Straja de acum o luna "Youth leadership for a better community" (pe scurt "E-lidereaza-te") a fost cu siguranta unul dintre cele mai faine la care am participat si asta se datoreaza
in mod sigur oamenilor frumosi pe care i-am intalnit acolo.

Pe parcursul taberei au fost dornici de lucru si plini de “Viata”(mai putin in ultima zi,cand toti eram plouati la propriu si la figurat), astfel incat am avut senzatia ca ii stiu de o viata.

Veverita zburatoare ..

Am reusit sa trec peste teama de inaltime, am invatat cate ceva despre leadership si mi-am reconfirmat teoria conform careia daca nu faci un lucru cu pasiune, cu daruire, nu iti va iesi asa cum trebuie. Noua ne-a iesit (in cea mai mare masura e "vina" organizatorilor). De cand ma stiu ong-ista pasionata, nu mi s-a mai intamplat sa ma atasez asa de tare de colegii de training, (si nu, nu e vorba de "efectul celui mai recent training"). Cand te gandesti ca era cat pe-aci sa nu venim ..Nici n-am fi avut ocazia sa stim ce am fi pierdut .

Platformele....
High Mohac-ul..


Ca orice lucru frumos, a trecut repede, dar asta nu inseamna ca s-a terminat. Si ce-i mai frumos dupa o tabara decat sa pastrezi legatura cu oamenii dragi pe care i-ai cunoscut acolo ?


Abia astept intalnirea din toamna, si pe urmatoarele, dar pana atunci, sa-i dam bataie cu internshipu' ala !

Cand necazuri te doboara si prieteni n-ai sa-i strigi ...

miercuri, 6 august 2008



S-a implinit un an de cand Florian Pittis s-a indepartat putin sa-i salute pe Valeriu Sterian, Anda Calugareanu si alti cativa "
nebuni frumosi " ... Acum un an, aflam vestea asta in Tabara folk de langa Dunare.. Tin minte ca in ziua aia a plouat rau , Mircea Vintila nu a mai venit si nu s-a mai dat nici un spectacol .. Doar tarziu in noapte am ajuns (mai mult cei care l-au cunoscut) la concluzia ca nimeni nu ar fi vrut ca noi sa renuntam la mesajul nostru(desi nu prea se punea problema)..asa ca s-au cantat pana dimineata melodii gen "Vinovatii fara vina" sau "Sfarsitul nu-i aici".
Dupa cateva luni am fost placut surprinsa sa vad niste mesaje pe cativa pereti din centrul Craiovei cu "Tine minte, sfarsitul nu-i aici". Intamplarea face ca atunci cand am vazut mesajul sa fiu intr-o stare naspa.. Nu pot sa zic decat ca a picat foarte bine..dupa ce am fredonat melodia in gand m-am simtit mult mai ...optimista . Chiar are efect in astfel de momente ! O fi autosugestie, o fi altceva, nu stiu ... cert e ca merge. De altfel cei care fac astfel de ... desene (?!?) (nu stiu care e termenul potrivit) in Craiova, pe langa faptul ca au talent, au si gust .. Bravo !

Asadar ... Cand necazuri te doboara si prieteni n-ai sa-i strigi / Tine minte, sfarsitul nu-i aici ..Si cand ce slaveai in taina e asa cum nu-ti explici ../ Tine minte, sfarsitul nu-i aici .. [..] Pomul vietii creste mandru unde spiritul e viu/ Lumineaza ea, salvarea, cerul gol si cenusiu..[..] Cand oprit la o rascruce, drumul nu sti sa-l prezici .. Tine minte, sfarsitul nu-i aici ... nu-i aiciiii... nuuu nuuuu-i aiiiciii (nuuu nuuu) .. Tine minteee, sfarsitul nu-ii aaiicii....


"Ia un tren spre tabara din Calafat"

marți, 5 august 2008

Dupa un alt drum lung (prelungit :)) si tacut de intoarcere din Tabara de aventura VIATA, am ajuns (in sfarsit) la Calafat in Tabara Nationala de muzica folk. M-am bucurat sa vad Calafatul schimbat si desi a fost extraordinar de cald, am apucat in a doua zi sa fac o plimbare prin "noul centru". M-am bucurat sa revad si vechi prieteni de care imi era asa dor...


Cantand cu Ioana Mardare si Sorin Minghiat


Odata cu lasarea serii, a inceput programul . Ca de obicei, in fiecare seara aici canta pe langa artistii consacrati ai genului si "astia mai amarati" asa ca noi ... si anul trecut si acum doi ani am avut parte de adevarate concerte si de cativa folkisti "grei", dar parca anu' asta a fost mai plin decat ceilalti .Si inca nu s-a terminat tabara. De mai bine de 10 ani Tabara folk de pe malul Dunarii are loc in primele zile ale lunii august, datorita dorintei unor oameni deosebiti de a face ceva frumos. E interesant sa stai timp de o saptamana pe langa oamenii pe care ii ascultai alaturi de parinti, copil fiind. Doru Stanculescu, Emeric Imre, Dan Vana, Mircea Bodolan, Cristi Buica, Dinu Olarasu, Horia Stoicanu, Eugen Avram, Madalina Amon, Mircea Vintila sunt doar cativa dintre cei pe care i-am prins si eu doar in primele trei zile.. Imi pare rau ca n-am putut sta pana la sfarsit, dar ma bucur ca am ajuns..